Zagen met een decoupeerzaag

Zagen met een decoupeerzaag

Wil je als klusser zijnde gaan zagen met een decoupeerzaag? Veel klussers vinden het nogal sceptisch of een decoupeermachine wel geschikt is voor het grote en zware werk. Toch heeft de praktijk bewezen dat een decoupeerzaagmachine meer te bieden heeft dan velen in eerste instantie dachten. De techniek heeft zich namelijk de laatste jaren sterk ontwikkeld. Dat heeft veel uitwerking gehad op de kracht en de functionaliteiten van elektrisch gereedschap, waaronder natuurlijk de decoupeerzagen. Kortom een decoupeermachine heeft dus veel te bieden, maar waar kun je deze machine nou precies voor gebruiken? Een vraag die van een duidelijk antwoord moet worden voorzien. Tijd om eens drie belangrijke functies van deze zaagmachine te behandelen.

Scherpe bochten zagen

Allereerst is een decoupeerzaagmachine natuurlijk ontworpen voor het zagen van bochten. Dit is mogelijk dankzij het extra dunne zaagblad. Ideaal om bijvoorbeeld net als met een figuurzaag leuke vormen uit te zagen. Eerst even een mooie tekening van het internet uitprinten, overtekenen en dan zagen maar! Wel is het vaak lastig om die scherpe bochten te maken. Gelukkig beschikt deze zaagmachine over een pendelfunctie. Dit betekent dat de machine extra scherpe bochten kan zagen. Het aantal pendelstanden varieert van 3 tot 4 standen. Kortgezegd beweegt het zaagje nu niet alleen van boven naar beneden, maar ook van voor naar achter.

Rechte lijnen zagen

Een cirkelzaag is speciaal gemaakt voor het maken van rechte zaagsneden. Is dit met een decoupeerzaag ook mogelijk? Ja, het is wel zeker mogelijk om met een decoupeerzaagmachine rechte zaagsneden te maken. Mits je natuurlijk bent voorzien van het juiste materiaal. Allereerst kan een parallel- of langsgeleider uitkomst bieden. Ook is een vaste hand niet geheel overbodig, want dat is nou net wat de jongens van de mannen onderscheid. Om het verhaal kort te houden. Recht zagen met een decoupeerzaagmachine is mogelijk, maar voor echt super strakke zaaglijnen is een cirkelzaag de beste oplossing.

Schuin zagen

Je kunt natuurlijk op twee manieren schuin zagen. Allereerst door niet haaks, maar schuin op de lat te zagen. Dit wordt ook wel verstek zagen genoemd. Een andere manier is het schuin zetten van het zaagblad. Dit kan met de twee boutjes onder de voet van de zaagmachine. Draai de machine zo’n 45 graden en nu kun je een schuine zaagsnede maken. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld twee platen mooi in elkaar wilt laten vallen, zonder dat één van de twee uiteinden zichtbaar is.