Onderhoud en veiligheid van uw gereedschap

Het niet goed onderhouden van gereedschap kan soms gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Zo kan een botte boor er voor zorgen dat de boormachine snel oververhit raakt. Wij geven een aantal tips om uw gereedschap zo goed mogelijk te onderhouden, zodat de levensduur verlengt wordt en uw veiligheid niet in gevaar komt.

Vervang op tijd onderdelen

Door veelvuldig gebruik of veroudering kan gereedschap in kwaliteit achteruit gaan. Vervang daarom noodzakelijke onderdelen van handgereedschap als u ziet dat het nodig is. Het verlengt de levensduur en u werkt er bovendien preciezer mee. Bovendien wordt het altijd afgeraden om handgereedschap voor andere doeleinden te gebruiken dan ze bedoeld zijn. Hierdoor gaat de kwaliteit van uw gereedschap hard achteruit.

Invetten in de herfst

Het wordt aangeraden om gereedschap zoals bijvoorbeeld een heggenschaar in de herfst in te vetten, zodat deze in het voorjaar niet is gaan roesten of bot is geworden. Dit geldt natuurlijk voor al uw gereedschappen die kunnen roesten wanneer u ze een tijd lang niet gebruikt. Het helpt ook als gereedschappen op een droge plek worden opgeborgen, maar helaas is verroesting niet altijd te voorkomen.

Gebruik bescherming

Hoewel bijna vanzelfsprekend, vergeten veel klussers passende veiligheidsmaatregelen te treffen door bijvoorbeeld werkkleding aan te schaffen. Werkhandschoenen zijn een must om te voorkomen dat u schaafwonden oploopt of splinters in uw hand krijgt. Wanneer u geen werkoverall heeft, wordt het aanbevolen om een dikke spijkerbroek te dragen tijdens het klussen. Let er ook op dat u geen sieraden omheeft tijdens het klussen, zoals ringen of kettingen die loshangen. Tot slot is een veiligheidsbril en stofmasker geen overbodige luxe.
Opvallend is dat er veel ongelukken gebeuren door het humeur van de klusser. Ga daarom nooit klussen als u gefrustreerd, chagrijnig of boos bent. Deze gemoedstoestand beïnvloed het veilig klussen op een grote schaal.