Energie besparen met sloten, deuren en kieren

energie besparen

Door ruimte rond deuren en ramen kan kou naar binnen komen en warmte ontsnappen. Niet fijn, want de energierekening stijgt hierdoor flink – de invloed op de CO2-uitstoot hierbij moeten we niet vergeten. De radiatoren blijven werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Door gaten en kieren ontsnapt er veel warmte. Met deze 5 (tochtweer)tips kun je met relatief weinig kosten de woning sneller verwarmen en daarmee besparen op de energierekening en het milieu.

Als eerst: niet alles moet dicht, want het is belangrijk om een huis te ventileren. Dit doe je echter niet aan de hand van kieren, maar met klepraampjes en ventilatieroosters. Die extra kieren kun je beter dichten.

  1. Tochtstrips en tochtbanden inzetten

Zoek de tochtplekken. Dit kunnen er meer zijn dan je denkt. Volg mogelijke plekken met een kaars (dan waait het vlammetje bij tocht). Check vooral (buiten)deuren, hier kun je tochtstrips onder bevestigen. Bij ramen, kozijnen en andere kieren kun je tochtbanden plakken. Als je het goed aanpakt – en je erge last van tocht had – kun je wel 15% op de gasrekening besparen. Stel dat je jaarlijks € 1000,- aan gas kwijt bent, dan bespaar je toch € 150,-. Best de moeite waard die strips en banden aan te schaffen, want die kosten bij lange na niet zoveel als de besparing die ze opleveren.

  1. Controleer je brievenbus

Heb jij een klepperende brievenbusklep? Dan komt er daardoor waarschijnlijk nog best wat koude lucht binnen. Met een tochtwering (anti-tochtborstel) blijft er al heel wat tocht uit. Je kunt ook gaan voor een klassieke brievenbus. Die hang je op of zet je neer: zit er ook geen tochtgat in de deur.

  1. Bevestig deurdrangers

Vergeet jij weleens om deuren binnenshuis te sluiten? Bevestig dan deurdrangers, hierdoor sluiten deuren vanzelf. Zonde van de warmte als deuren open blijven, want hierdoor kan er veel warmte verloren gaan. Helemaal als je ervoor kiest om enkel bepaalde ruimtes in huis te verwarmen (goed bezig, je bespaart al op gas!). Deurdrangers variëren behoorlijk in prijs. Ze zijn er vanaf zo’n € 10,-, maar de prijzen lopen op tot € 100,-. 

  1. Ga voor buitendeuren zonder ramen

Heb jij buitendeuren met ramen? Dan kan er door dat glas warmte verloren gaan. Kies dus een deur zonder raam of kies voor isolatieglas. Daarnaast zijn houten- en PCV-deuren beter geïsoleerd dan metalen deuren. Voor gasbesparing is het belangrijk dat een buitendeur isolerend is. Beter dus om houten deuren te kiezen.

  1. Sluit sleutelgaten

Heb je sloten met grote sleutelgaten? Dan kun je afdekplaatjes bevestigen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een gat af te plakken als je een deur een tijd niet open hoeft te maken. Zal geen mega besparing opleveren, maar alle beetjes helpen.

Nog één keer besparen op kosten

Door bovenstaande tips in acht te nemen, bespaar je flink op de energierekening. Geen zin om kieren te bestrijden, maar wil je wel besparen op kosten? Dan kun je altijd even energie vergelijken. Denk wel na, want minder energieverbruik is goed voor het milieu en voor het overhouden van geld. Dat laatste al helemaal in combinatie met een goedkoper energiecontract.